Haavanhoito - Multi-Mam

Vaurioituneella alueella oleva kostea suoja hidastaa ihon luonnollisen kosteuden haihtumista. Haavojen parantuessa kosteassa ympäristössä ne parantuvat ilman ruven muodostumista. Jopa teepussin ja märän sidoksen todetaan olevan tehokkaampia kuin hoitamatta jättäminen. Siteen käyttö vähentää merkittävästi rinnanpäiden kipua ja ruven määrää rinnanpäissä. (Ziemer)

Kuitenkin kun vaurioituneita rinnanpäitä hoidetaan vielä yleisesti suositellulla hoitomuodolla antamalla ilmakylpyjä, haljenneet alueet muodostavat rupia jotka vauva usein irrottaa imetyksessä. Näin ollen rinnanpää vuotaa jälleen ja kasvattaa uuden ruven. Tämä kierre voi jatkua kunnes rinnanpää on täysin parantunut ja aiheuttaa äidille hyvin epämiellyttävän ajan.

70-luvun alussa osoitettiin, että kostea, ruveton ympäristö paransi solujen liikkumista haavan pinnalla ja helpotti paranemista (Rovee 1972). Nykyiset haavanhoitomenetelmät hyödyntävät kosteutta paranemisen helpottamiseksi. Kostea ympäristö on kriittinen epiteelisoitumiseen, haavan pintaa peittävien solujen nopeaan lisääntymiseen ja siirtymiseen haavan pinnalle paranemisen aikana. (Bolton 2000). Öljyt mukaan lukien E-vitamiiniöljy eivät edistä haavan paranemista. Kaikki öljyt pysyvät ihon pinnalla ja voivat tarjota tilapäistä helpotusta. Kuiva tai halkeillut iho ei kaipaa öljyä vaan kosteutta.

On mahdotonta lisätä ihoon kosteutta ulkopuolelta (tämän prosessin tulee tapahtua sisältä päin). Auttamalla estämään kosteuden haihtumista iholta voi iho säilyttää enemmän sen omaa luonnollista kosteutta.

Kuitenkin vaurioituneista rinnanpäistä kärsivälle äidille kiireellisin asia ei ehkä ole aika jonka rinnanpäät kestää parantua, vaan kuinka nopeasti hän saa helpotusta kipuunsa.