Multi-Mam ammattilaiselle - Multi-Mam

1930-luvulle saakka imetys oli erittäin yleistä. Tuolloin kehitettiin lehmänmaidosta valmistettu äidinmaidonkorvike, josta tuli varakkaan yhteiskunnan symboli. Tämä johti imetyksen dramaattiseen vähenemiseen.

Nykyisin imettämistä tuetaan vahvasti, sillä 1960-luvulta alkaen tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet imetyksen edut ja äidinmaidon hyödyt. Rintaruokituilla lapsilla todetaan vähemmän sairauksia, kuten vilustumista, ripulia tai korvatulehduksia. Lisäksi imetys näyttäisi vähentävän allergioita. Imetys on myös tärkeää äidin ja lapsen henkiselle hyvinvoinnille.

Imettäminen saattaa kuitenkin olla äidille hyvin epämiellyttävää ja haastavaa erilaisten syiden vuoksi jotka voivat johtaa syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteeseen; sisäänpäin kääntyneet tai kipeät rinnanpäät, rintatulehdus, vauvan suun ja rinnanpään sammas, maidon jatkuva vuotaminen tai riittämätön maidontuotanto.

Normaali vastasyntyneen imeminen aiheuttaa näkyviä muutoksia rinnanpään ihoon, erityisesti turvotusta ja ihon rikkoutumista. Myös rakkuloita, tulehtuneita alueita ja ihon kuoriutumista havaitaan usein (Ziemer 1993). Tilastot osoittavat, että 80-95% imettävistä naisista kokee jonkin verran arkuutta ja 26% ilmoittaa voimakasta kipua (Newton 1952, Walker 1989). On ilmeistä, että rinnanpään ongelmat ovat edelleen hyvin yleisiä (Cable 1997).

Kipeät rinnanpäät voivat estää herumisrefleksin. Äidin ollessa jännittyneempi voi alkaa noidankehä, joka usein johtaa varhaiseen vieroitukseen.

Rinnanpään vammat saattavat altistaa mikro-organismien, kuten hiivan (Candida albicans) tai Staphylococcus aureuksen aiheuttamalle infektiolle ja lisätä rintatulehduksen riskiä johtuen maitotiehyeen tulehduksesta (Amir 1991, Livingstone 1999).

Tärkeintä vaurioituneiden, tuskallisten rinnapäiden ehkäisemisessä on vauvan oikea asento ja imuote. (Klaus 1987).

Myös muut tekijät vaikuttavat halkeileviin rinnanpäihin, kuten tuotteet, jotka poistavat ihon luonnollista rasvaa rinnanpään alueelta (saippuat, shampoot), sammas ja tulehdus tai taipumus kuivaan ihoon. Oikea hygienia oikeilla tuotteilla on välttämätöntä.

Vanhat konsti estää halkeavat rinnanpäät oli pitää vaurioituneet rinnanpäät kuivana. Kuitenkin kun haavat saavat parantua kosteassa ympäristössä, ne paranevat ilman ruven muodostumista. Siksi uusi lähestymistapa on luoda kostea suoja vaurioituneelle alueelle, sillä tämä hidastaa luonnollisen kosteuden haihtumista iholla.

Onneksi nykyisin enenevässä määrin ymmerretään liittää imetyksen tärkeyteen myös se kuinka ehkäistä ja hoitaa imettävien äitien ongelmia.

Lisää ammattilaistietoa: